Brammetje Baas

Naar het boek en de film  van Tamara Bos

Regie: Pepijn Cladder
Spel: Maria Noë & Robbie Aldjufri

GENIALE VOORSTELLING OVER GENIALE JONGEN
Het was niet makkelijk vorm te geven aan het verhaal van Tamara Bos. Toch lukte het Van Engelenburg. Brammetje speelde maar liefst drie seizoenen.
De acteur Robbie Aldjufri was zelf een Brammetje. Ook hij had veel vragen in z’n hoofd. Marie Noë bracht de structuur en rust, net wat Brammetje nodig had. Leuk hieraan was dat Robbie al zijn talenten kwijt kon in de productie: circusavonturen met jongleren, goochelen, acrobatiek, muziek, zang , dans en dialogen.

Zoals hoeveel borden passen er op een stapel? Als het licht uit is, waar blijft het dan? Hebben mieren ook klaarovers om veilig over te steken? Of kun je ze beter een handje helpen? Als je op een stoel kunt zitten, kan een stoel dan ook op jou zitten? Of kan een stoel alleen staan? Hoeveelwoorden zijn er met een ‘oe’? Hoe zou het zijn als álle woorden een ‘oe’ hadden? Allemaal vragen die Brammetje Baas (“Broemoetjoe Boes”) zich stelt. Vragen waar zijn hoofd mee volstroomt. Brammetje is een gewone jongen. Hij is dromerig én druk. En beweeglijk, soms heel beweeglijk, soms zo beweeglijk dat hij er zelf moe van wordt. (Misschien is hij toch niet zo’n heel gewone jongen.)

 

Tom Sijtsma schreef het script. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tamara Bos (Zwijsen 2007) met korte verhalen over een druk jongetje dat niet stil kan zitten. In 2012 is het boek verfilmd door Anna van der Heide, naar het scenario van Tamara Bos.

Brammetje Baas is de volgende in onze serie zéér succesvolle familievoorstellingen: Achtste-groepers huilen niet, Oorlogsgeheimen (Jacques Vriens), De kleine kapitein (Paul Biegel) en De boze heks en de zandtekenaar (Hanna Kraan).

Enkele reacties over de voorstelling:

‘Wat een geweldig leuke en goed opgebouwde voorstelling!’
Leonoor Mees van Kulturhuus Epe’

‘Brammetje Baas is leuk om te zien, en zal bij kinderen erg tot de verbeelding spreken en laat op een leuke en beeldende manier zien hoe het is om ADHD te hebben. Kortom: informatief voor zowel kinderen als leerkrachten en een goede opening om ADHD meer in de klas bespreekbaar te maken’.  Promovenda ‘Druk in de Klas’.

‘Leuke voorstelling waarin stiekem ook kind-vriendelijke psycho-educatie over adhd is verwerkt’.
Arjanke Koster. 

Share This