Gezang!

Als één schaap iets origineels doet….

“Een kudde schapen komt alleen in beweging als er één schaap iets origineels doet”, aldus Bram Vermeulen over Stijn van der Loo, najaar 2003.

Van der Loo’s vierde theatervoorstelling Gezang! is net als zijn derde voorstelling Nero opgebouwd als een theatermonoloog. De sigarenfabrikant Norbert zit aan de vooravond van zijn faillissement en probeert zich in een videogesprek met zijn kleinzoon te rechtvaardigen voor het onbeduidende leven dat hij heeft geleid en het feit dat hij niets heeft kunnen nalaten. Tegelijk verdedigt hij zijn fabriek, zijn sigarenmerk ‘De Damper’ en vertelt hij van zijn reizen naar de tabaksplantages in Indië.

‘Weet je jongen… Ik heb de literatuur nou eenmaal altijd belangrijker gevonden dan de fabriek.’

In de voorstelling zingt Van der Loo liedjes, onder andere van zijn eerdere cd’s, nieuw werk en liederen en teksten van anderen, waaronder Huub Oosterhuis. Daarnaast leest hij fragmenten uit zijn romans en verhalen.

Gezang! wordt ondersteund door het Willem-Kloosfonds en de Buma/Stemra.

Enkele quotes uit de pers over zijn theaterproducties: “Alleskunner.” “Magistraal”. “Meesterlijk”. “Grote muzikale inventiviteit”. “Perfecte symbiose techniek en lyriek”. “Prachtige countertenorstem”. “Muzikale topprestatie”. “Overrompelende voordracht” en “Zuiver, vloeiend van ademvoering”.

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door: Willem Kloosfonds, BUMA fonds.

Stijn van der Loo (1963) is zanger/theatermaker en literator. Nadat de cd Still Crazy van Intermezzo, met werk van zijn hand, in 1995 werd onderscheiden met de Zilveren Harp van Conamus, begon Van der Loo zich los te maken van de groep die hij in 1984 had opgericht en waarvan hij 13 jaar lang de drijvende artistieke kracht was. Hij begon zich te verdiepen en te scholen in het schrijven van literatuur. Ondertussen ging hij als muziektheatermaker solo verder en speelde de voorstellingen Boomboomheart (1998/99), Cat Causes Traffic Jam (2000/01) en Nero (2004/2005) Van de eerste twee kamen live-cd’s uit en van Nero is een DVD in de maak. Zijn studio-cd Blauwe Periode kwam uit in 2004, een met name onder collega’s hooggewaardeerde plaat.

Share This